helpPotřebujete poradit?
helpPotřebujete poradit? helpKontakt shopping_cartJít k pokladně shopping_cartK pokladně
  • local_shipping Rozvoz po celé ČR
Olomoucké tvarůžky kousky s restovanou cibulkou

Olomoucké tvarůžky kousky s restovanou cibulkou

125 g
48,90 Kč s DPH

(39,12 Kč za 100 g)


Zrající sýr ochucený česnekem

expand_more Více informací

více jak 10 ks ihned k rozvozu nebo vyzvednutí
store_mall_directory Možnosti dopravy a rozvozu pro toto zboží
A.W. Loštice
21404
8594002850753

Popis

Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem. Tvar má zpravidla podobu kotoučků, kroužků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Olomoucké tvarůžky jsou stolní sýr.

Mají charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou (proteolytickým) rozkladem bílkoviny sýra při zrání. Díky svým nutričním hodnotám – nízké energetické hodnotě (tzn. nízkému obsahu tuku) a obsahu plnohodnotných bílkovin a vápníku, se Olomoucké tvarůžky řadí na první místo mezi sýry.

Při výrobě Olomouckých tvarůžků se nepoužívají geneticky modifikované suroviny. Vyrábějí se bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů. Obsahují alergen – tvaroh vyrobený z pasterizovaného kravského mléka. Neobsahují látky, které způsobují celiakii a jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.

Skladování

Uchovejte při teplotě od +2°C do +8°C. Po otevření obalu rychle spotřebujte.

Uchovává se odděleně od ostatních potravin nebo v uzavřené nádobě, případně pod skleněným víkem.

info Pro veškeré informace o tvarůžkách klikněte zde

Složení

Tvaroh, jedlá sůl nejvýše 5,5 %, regulátory kyselosti E500, E170, mlékařské kultury, česnek s petrželí 0,2 %

Nutriční hodnoty na 100g výrobku
Energetická hodnota 541 kJ / 127 kcal
Tuky 0,5 g
-z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
Sacharidy  2,6 g
-z toho cukry 2,6 g
Bílkoviny 28 g
Sůl 5 g

A.W. Loštice

HISTORIE OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ

Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny s mlékem a vesnickým domovem, že nebude možné nikdy určit chvíli, kdy se poprvé objevily na jídelníčku. I nejstarší zprávy je uvádějí jako běžné jídlo, jak Kuxova zmínka z roku 1452, tak soupis pozůstalosti z Olomouce z roku 1583, kde se poprvé objevuje pojmenování tvarůžky. Olomoucké trhy, anebo olomoučtí obchodníci pak doplnili název na olomoucké tvarůžky, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích jako „selské tvarůžky“.

Na přelomu 17. a 18. století pak postupně vystupují z archivních pramenů zprávy, potvrzující pevné místo tvarůžků na dobovém jídelníčku. Např. v roce 1601 se v Hradečné u Uničova kopala studna, studnařům se platil 1 zlatý za 1 sáh do hloubky a 2 kopy tvarůžků…. apod.

Tvarůžky slavily úspěch také ve světě. Na světové výstavě ve Vídni v roce 1872 se jim dostalo velkého ocenění. Železnice pak protkaly celou Evropu a tím otevřely olomouckému tvarůžku nové trhy.

A. W. spol. s r. o. Palackého 4, 789 83 Loštice

Detail značky a ostatní produkty

Webové stránky značky
https://www.tvaruzky.cz

Další produkty této značky